. . . . . . . oddíl stolního tenisu . . . . . . . .

Kdo stojí za výrazným vzestupem výkonnosti Fandy a Matěje

28.02.2017 21:23

V posledních měsících září naše dvě naděje Fanda Čamr a Matěj Záboj. Prvně jmenovaný se probojoval dvakrát na posledních třech vrcholných celostátních turnajích dorostu do finále, což mu vyneslo pozvánku do reprezentace na špičkový mezinárodní turnaj World Junior Circuit v Hodoníně. Navíc se stabilně dostal do našeho A týmu mužů a ve druhé lize už je oporou. Matěj si vede podobně v béčku, poslední zápasy ve třetí lize naznačují, že v příští sezóně by mohl být tahounem týmu v boji o postup.

 

Kdo má na těchto úspěších největší zásluhu? V první řadě musíme zmínit hlavně osobního trenéra Richarda Výborného. Ten začal kluky trénovat v tréninkovém středisku Radim společně s dalšími středočeskými nadějemi, z nichž například Filip Černota je ve Spartě Praha již stabilním prvoligovým hráčem, Anička Stránská hraje zase první ligu žen ve Slavoji.

Ríša je opravdu mužem nejpovolanějším. Je dvojnásobným bronzovým medailistou z ME ve družstvech, má tituly mistra ČR ve dvouhře i čtyřhře. Navíc je účastníkem Olympijských her 2004 v Aténách.

Spolu s ním trénoval skupinu v Radimi i další vynikající hráč a reprezentant Bohouš Vožický. Ten po zániku tréninkového střediska Radim kluky trénuje už jen jednou týdně na Elizze v Praze, zatímco Ríša se věnuje klukům častěji, někdy i dvoufázově. Pravidelně s nimi jezdí i na turnaje a kempy do Německa, kde můžou okusit i dávky od Japonských trenérů.

Samozřejmostí jsou i tréninky s dalšími členy oddílu. Míra Trajhan má na starosti dvakrát týdně speciální trénink fyzičky, bez kterého to již na této úrovni nejde. S tréninkem a kvalitním sparingem vypomáhá často Jirka Čížek, svoje nesporné zkušenosti předávají i Standa Dolejší a Pepa Jindra.

Sezóna se již přehoupla do své závěrečné fáze, ta mládežnická ale trvá až do léta. Do té doby nám kluci určitě zprostředkují radost z dalších úspěchů. Fanda k tomu bude mít příležitost hned na víkendovém mistrovství republiky dospělých, kam se poprvé letos dokázal probojovat.

Jak ukazuje následující video, podle naší tréninkové skupiny se učí i v Japonsku. Tak snad jim to v roce 2020 pomůže na domácích Olympijských hrách v Tokiu porazit Číňany.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode