. . . . . . . oddíl stolního tenisu . . . . . . . .

Velký úspěch Jirky Čížka

05.03.2017 20:51

První březnový víkend roku 2017 se konalo mistrovství ČR dospělých ve stolním tenisu. 131 mužů a 72 žen se tentokrát utkalo ve Frýdlantu nad Ostravicí. ST Euromaster Kolín měl čtyřnásobné zastoupení. Jirka Čížek, Franta Čamr, Standa Dolejší a Jarda Pilner museli o postup mezi 48 účastníků hlavní soutěže bojovat v kvalifikaci.

Jirka Čížek byl naší největší nadějí a jeho postup ze skupiny se očekával. V prvním utkání jeho soupeřem byla hvězda čtvrtečního Dobrého rána s ČT, velký talent našeho sportu Šimon Bělík (odkaz na pořad ZDE.) Po nervózní začátku se Jirka uklidnil a vyhrál 3:1 (-2 8 6 4). Ani ve druhém zápase Jirka nezaváhal a po výhře 3:1 (9 7 -8 5) nad Matějem Fauskem se mohl těšit na druhý stupeň.

Do druhého stupně se probojoval i Fanda Čamr, který podává teď výborné výkony. Neztratil ani set, když porazil Petra Rybára 3:0 (8 7 7) a Lukáše Valašíka 3:0 (6 10 3).

Nejtěžší los měl Standa Dolejší. Ten nejprve porazil Petra Mesaroše 3:0 (9 8 12), ve druhém kole ale na něj čekal prvoligový Vojtěch Rozínek. Standa začal výborně a vedl 2:0 na sety, slibně rozehraný duel ale bohužel nedotáhl: 2:3 (8 8 -7 -5 -6).

Bez výhry skončil Jarda Pilner. V poměrně hratelné skupině podlehl Tomáši Kratochvílovi 2:3 (8 -4 9 -5 -8) a Martinu Protivovi 2:3 (10 -4 -7 8 -9).

Ve druhém stupni Jirku čekal vítěž Jardovy skupiny Martin Protiva z Liberce, který pro něj nebyl těžkým oříškem a tak se mohl Jirka radovat z prvního životního postupu do hlavní soutěže.

Fanda se utkal se zkušeným Ríšou Švábem z Hostinného. Po výborném výkonu vedl 2:1 na sety, třetí už bohužel neudělal a musel se tak smířit s konečným 49.-64. místem. Jako dorostenec má ale zatím čas a určitě nabral cenné zkušenosti do dalších bojů.

V sobotu Jirka Čížek nastoupil v hlavní soutěži mistrovství republiky. V prvním kole byl jeho soupeřem David Palkovský z DTJ Hradec Králové. Tento hráč má úspěšnost  40% v extralize a momentálně figuruje na 39. místě českého žebříčku. Přesto se ho Jirka nezalekl a od prvního míče zaskočeného soupeře přehrával. Zanedlouho vedl 3:0 a vypadalo to, že brzy dohraje s jednoznačným výsledkem. Pak sice soupeř zabral a vyhrál čtvrtý set, v pátém ale Jirka od začátku opět držel vedení a za stavu 10:6 měl 4 mečboly! Pak ale favorit z Hradce Králové dotáhl na rozdíl jediného míče a schylovalo se k dramatu. Nepovedl se mu ale servis, který zahrál do sítě, a všichni Jirkovi fanoušci v hale i za monitory počítačů doma (zápas se hrál na „televizním“ stole číslo 1) se mohli radovat z historického postupu kolínského hráče mezi posledních 32.

V zápase o osmifinále na Jirku čekal soupeř, který již letos možná pomýšlel na mety nejvyšší – Tomáš Polanský. Trojnásobný mistr Evropy kadetů z roku 2014 byl od začátku lepší a dokázal potrestat každý míč, který od Jirky nebyl zahrán na 100%. Za stavu 3:1 sice svitla na chvíli naděje v úspěch, Tomáš ale vyrukoval s výborným bekhendovým servisem a po pátém setu bylo rozhodnuto. Jirka ale zanechal dobrý dojem a za výkon ve svém posledním zápase na letošním mistrovství se rozhodně nemusí stydět.

Výsledky celého MČR najdete ZDE.

Fotogalerii najdete ZDE.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode